!
!
voedingswaarde kaas
Voedingsstoffen
In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, kalk (calcium) en vitamines.
  • Vet is één van de belangrijkste smaakmakers van kaas. Het vetgehalte van kaas wordt uitgedrukt in een percentage van de droge stof, omdat deze tijdens de rijping constant blijft. Vanwege indroging vermindert de hoeveelheid vocht.
    Goudse kaas heeft minimaal 48 procent vet in de droge stof. Over de hele kaas gerekend, bedraagt het vetgehalte bij jonge Goudse (vier weken gerijpt) 28,8 procent. Bij Edammer (40 procent vet in de droge stof) is dit ongeveer 25 procent.
  • Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: 24 gram per 100 gram Goudse kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd.
  • Calcium
    Calcium (kalk) is - naast fosfor en natrium - één van de belangrijkste mineralen in kaas. Zo zit in 100 gram Goudse kaas 785 milligram calcium. Dit is nagenoeg de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander.
  • Vitamines
    Kaas bevat B-vitamines en de - in het vet aanwezige - vitamines A en D.
20+ / 48+ geeft het vetpercentage van de kaas aan, uitgedrukt in een percentage van de droge stof omdat deze tijdens de rijping constant blijft (in tegenstelling tot het vochtpercentage dat tijdens de rijping vermindert). 
!